Vojaško-strokovna ekskurzija v Slovenski Bistrici

Slovenska Bistrica

V soboto, 11. maja 2024 smo se veterani OZVVS Kras-Brkini in OZSČ Sežana udeležili Vojaško-strokovne ekskurzije v Vojašnici Vincenca REPNIK v Slovenski Bistrici in okolici.

Iz Sežane smo krenili ob 07.00 uri z avtobusom družinskega podjetja Avtoexport iz Povžane (Materija), ki nas je odlično popeljala voznica Marinka. Na poti smo se ustavili na postajališču Tepanje in se okrepčali z domačimi dobrotami. Pot smo nadaljevali v Slovensko Bistrico, kamor nas je pričakal veteran vojne za Slovenijo iz društva OZVVS Slov. Bistrica Drago PRISTOVNIK in nas seznanil s programom ogledov lokalnega območja.

Na kraju nas je Stotnik Dušan KUKOVEC, načelnik odseka za civilno vojaško sodelovanje, pospremil v Vojašnico Vincenca Repnik in nas podrobno seznanil z zgodovino vojašnice, njenim namenom in ostale vojaške pomembnosti. Po ogledu vojaških razstavljenih predmetov, fotografij in opisov, nas je pot, pod vodstvom Draga Pristovnik vodila k objektu BRINJE – Klet veteranov OZVVS Slov. Bistrica, kjer smo okoli dve uri ob dobrem prigrizku in pijači imeli skupno veteransko in častniško druženje.

Pot nas je vodila do vojašnice – skladišča MES in spominskega obeležja, ki spominja na dogodke osamosvajanja Republike Slovenije z dne, 2.7.1991 v kraju Zg. Ložnica. Podrobnosti o dogodku med zavzemanjem vojašnice med osamosvojitveno vojno nam je opisal udeleženec takratnih dogodkov, veteran OZVVS Drago Pristovnik, kateremu se veterani OZVVS Kras-Brkini in OZSČ Sežana iskreno zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo vsem prisotnim članom OZVVS Slovenka Bistrica za skupno prijetno druženje z obujanjem spominov iz preteklosti in vizijo pogledov za naprej z željo, da se takšna srečanja še ponovijo.

Po postanku na kosilu v gostilni pri „Martinu“ v Slov. Bistrici, nas je pot vodila proti domu na Primorsko.

Avtor: Vid Š.

 

Foto: Vid Šibelja