Dan veteranov vojne 1991

GEOSS - Slavna pri Vačah

V petek, 17. maja 2024 je v sodelovanju Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveze policijskih veteranskih Društev Sever (ZPVDS) pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah potekala osrednja slovesnost v počastitev Dneva veteranov 1991.

Vojni veterani združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), 17. maja praznujemo svoj dan v spomin na preprečitev odvzema orožja Teritorialni obrambi (TO) s strani JLA s pisnim ukazom 15 maja 1990 in na začetek rojevanja ideje o tajni vojaško organizirani strukturi, ki so jo kasneje poimenovali v manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ).

Veterane, ugledne goste in ostale udeležence na slovesnosti sta s pozdravnimi besedami nagovorila; Miloš KIMOVEC, predstavnik Društva GEOSS in Franci ROKAVEC, župan Občine Litija. Slavnostni govornik na svečani prireditvi pa je bil dr. Robert GOLOB, predsednik vlade Republike Slovenije. (vsebina govora je zajeta v priloženem zvočnem zapisu)

V kulturnem programu so sodelovali učenci – nagrajenci literarnega natečaja, ki so ga pripravile veteranske organizacije iz Pomurja in kvintet Orkestra slovenske policije.

Po končani slovesnosti je sledilo prijetno družabno srečanje z obujanjem spominov z obdobja osamosvojitvene vojne, ko smo izbojevali svojo državo Republiko Slovenijo.

Avtor: Vid Š:

Avtor: Vid Š.